Brak produktów w koszyku.

Jak dobrać odpowiedni stół do pomieszczenia?
PIERWSZY KROK:
Pomiar pomieszczenia, w którym chcemy postawić stół. Szacuje się, że na odsunięcie krzesła i wstanie potrzebujemy od 55 cm do 75 cm. (optymalnie)
DRUGI KROK:
Pomiar długości i szerokości stołu.
Musimy wiedzieć, ile minimalnej przestrzeni potrzebuje jedna osoba, aby swobodnie zjeść posiłek.
Przyjmuje się, że jest to 60 cm długości i 40 cm głębokości blatu. Jeśli jest miejsce można oczywiście zwiększyć długość blatu do 70–76 cm dla jednej osoby. Na nakrycie dla jednej osoby potrzebujemy ok. 40 cm, dlatego blat o szerokości 80 cm to zupełne minimum.
Pomiar szerokości stołu.
W zależności od przestrzeni jaką dysponujemy planujemy wymiar stołu, minimalna szerokość to 80 cm optymalna to 90 cm a 1m to już bardzo dogodny rarytas. Przy planowaniu wymiaru stołu musimy przewidzieć przestrzeń na półmiski z potrawami pomiędzy dwiema osobami siedzącymi naprzeciw siebie.
Pomiar długości stołu.
Długość stołu zależy od tego, ile osób chcemy usadzić przy nim na raz i czy na jego szczytach też ma ktoś siedzieć.
Wysokość stołu.
Przy doborze wysokości stołu musimy wziąć pod uwagę nasz wzrost oraz wysokość siedziska krzesła. Wysokość stołu to przeważnie wymiar między 75 cm, a 80 cm. Osobom wysokim wygodnie jest spożywać posiłek przy blacie o wysokości 78–80 cm.
Osoby niższe powinny się zdecydować na 75 cm wysokość stołu.